Ds. Thomas Charles hoort in 1804 het verhaal van de jonge Mary Jones. Zij heeft zes jaar gespaard om een Bijbel te kunnen kopen. Met haar spaargeld op zak loopt ze nog eens een marathon voordat ze een Bijbel in bezit krijgt. In haar verhaal hoort ds. Charles wat een eigen Bijbel betekent voor mensen. Tegelijkertijd ziet hij hoe onbereikbaar het boek voor mensen is. Daarop richt hij The British and Foreign Bible Society op.
In 1814 ziet het Nederlands Bijbelgenootschap het levenslicht, met hulp van de Engelse vereniging. Nu, 210 jaar later, betekent het Bijbelgenootschap nog heel veel voor christenen. Het Nederlandse Bijbelgenootschap steunt christenen in Nederland en ziet om naar zusterorganisaties over de hele wereld.
In de eerste periode produceert Nederlands Bijbelgenootschap goedkope edities van de Statenvertaling. Zo kunnen veel Nederlanders zelf een Bijbel aanschaffen. De taal van de Statenvertaling blijkt niet voor iedereen begrijpelijk. Steeds meer hertalingen verschijnen op markt. Denk bijvoorbeeld aan de NBG51, de Bijbel in Gewone Taal en de NBV21.
De laatste jaren ontwikkelt het Nederlands Bijbelgenootschap bijzondere projecten gericht op kinderen en jongeren. Zo bestaan de Samenleesbijbel en Bijbel Basics. Het digitaal Bijbellezen geeft nieuwe mogelijkheden in het ontdekken van de Bijbel.
Dankzij steun van leden, donateurs en collectes kan het Bijbelgenootschap dit belangrijke werk nog zeker 210 jaar blijven doen. Zodat velen de Bijbel mogen ontdekken en Christus mogen leren kennen. Zo kunnen christenen blijvend gevoed worden in hun geloof. Ontdek meer over het Nederlands Bijbelgenootschap of steun hun werk.