Afscheid van de Regenboogkerk: Samen Bemore+

22 augustus 2024

Zondag 25 augustus viert de Protestantse Gemeente Hilversum haar laatste dienst in De Regenboogkerk. Het gebouw zal niet meer gebruikt worden voor de protestantse kerkdiensten. Al jaren zit de protestantse gemeente in een ingewikkeld proces om het hoofd te bieden aan de krimp in bezoekers en dalende inkomsten. Vijf wijkgemeenten uit Hilversum, Loosdrecht en de Graankorrel zijn opgegaan in de gemeenschap die de werktitel “Bemore +” draagt. Een werktitel met een uitdaging om meer te zijn dan een optelsom. Daar wordt in de komende maanden en jaren invulling aan gegeven.

Afscheid nemen van een gebouw waarin je jaren samen lief en leed gedeeld hebt betekent verdriet, geeft rouwverwerking. Dat geldt voor de kerkgangers van de Regenboogkerk, maar ook voor hen die gewend waren naar de Morgenster te gaan. In de komende periode wordt de Bethlehemkerk de centrale plek in afwachting van verdere ontwikkelingen.

Wij wensen ons een waardevolle dienst toe met veel betrokken mensen uit de brede Bemore+ gemeenschap, met veel ruimte voor het verdriet van de mensen, die gehecht zijn aan dit gebouw. Een dienst met veel herinneringen aan gedeeld lief en leed en aan de jarenlange inspanningen om er iets moois van te maken.

Wij hopen dat in de diensten van de Bethlehemkerk straks een herkenbare integratie plaatsvindt vanuit de oorspronkelijke kerkgebouwen, culturen, liturgie, gemeenschappen, die er tot nu toe waren aangevuld met verfrissende nieuwe elementen. In het verwerken van verdriet is het heel fijn om te zien wat ingebracht is vanuit je eigen historie. Het kan dan veel sneller eigen worden en je kunt samen positief verder.

Buiten de Bethlehemkerk staat op een bord het motto “Gastvrij, betrokken en inspirerend”. Echte gastvrijheid betekent meer dan alleen mensen van harte welkom heten en mee laten doen. Het betekent ook het eten van de ander serveren. Je dans aan te passen op de danscultuur van de ander. Dat kan lukken. Eerder is de Bethlehemkerk samengegaan met de gereformeerde kerk van Loosdrecht met een integratie van beider gebruiken en gewoonten.  Dat blijkt verrijkend.

Wij gunnen diegenen die aanstaande zondag met verdriet afscheid nemen van hun gebouw en hun diensten, over een jaar kunnen zeggen: “we zijn niet overgenomen, maar samen opgegaan en hebben samen iets nieuws mogen bouwen”. Het zit in vele kleine details, in een vanuit een open houding durven luisteren naar elkaar. Dromen van de ander en jezelf waarheid laten worden. Samen Bemore+

Aanstaande zondag hopen wij met velen rond de gemeenschap van de Regenboogkerk te staan. Bent u er ook bij?

Hanneke Keur en Jan Willem Meinsma

Andere berichten