Leren & beleven

Het komende najaar is er veel aanbod voor hen die in zijn voor samen leren en het gesprek aangaan.

Hieronder plaatsen we een volledig overzicht van alles wat we ons hebben voorgenomen, van een avond in de Vredesweek tot aan Inspiratieavonden Liturgie, van een gesprekskring voor 25plussers tot gesprekken over ‘Grenzeloos God’.

Bijbelleesgroep

Deze groep is bedoeld voor iedereen – zowel beginners als mensen met meer ervaring – die graag samen met anderen Bijbelteksten wil lezen en van de interpretaties van anderen wil leren. Wat we lezen wordt door de deelnemers meestal zelf ingebracht. We gebruiken verschillende methodes en vertalingen en spreken zowel ons hoofd aan als ons hart. De groep wordt geleid door ds. Heleen Weimar.

De bijbelleesgroep bestaat uit leden van de Regenboogkerk en eentje uit De Morgenster. Het zou fijn zijn als ook leden van de andere Bemoreplus-kerken mee gaan doen. Samen met de Bijbel bezig zijn is een prachtige manier om elkaar beter te leren kennen en verbondenheid te ervaren.

Data: de dinsdagavonden 10 september, 8 oktober, 12 november en 10 december in 2024, en 14 januari, 11 februari, 11 maart, 8 april en 13 mei in 2025

Tijd en plaats: van 20.00-21.30 uur in de Bethlehemkerk
Contact en opgave via moc.l1726761997iamg@1726761997ramie1726761997w.ah1726761997

‘Grenzeloos God’: in gesprek over geloof

Piet Veldhuizen is predikant in Hendrik-Ido-Ambacht en heeft ons taalgebied verrijkt met twee vertalingen van bijzondere boeken, oorspronkelijk verschenen in het Duits. In 2021 publiceerde hij ‘God 9.0 De spirituele groeikansen van het christendom’. Een boek waarin de lezer wordt uitgedaagd zich af te vragen op welke plek je je bevindt op je spirituele reis. In 2023 kwam het vervolg op dit boek uit: ‘Grenzeloos God. Integraal kijken naar God, mens en wereld’. Dat laatste boek wil ik gebruiken voor een kring waarin we stuk voor stuk alle grote woorden uit het christelijk geloof langs zullen gaan. Wat zeggen we als we het hebben over schepping, triniteit, Jezus als de Christus? Wat is de plek van de mens in de schepping? Welke ruimte is er voor de kerk?
Al een paar jaar was ik op zoek naar een boek, geschreven in hedendaagse taal en aansluitend bij onze werkelijkheid van een multiculturele samenleving en het WWW. Het boek ‘Grenzeloos God’ is zo’n boek. Niet om het er 100% mee eens te zijn, maar om je te laten uitdagen, om er een gesprek over aan te gaan.

Komend najaar wil ik een begin maken met dit boek. Op de donderdag waarbij je kunt kiezen uit een middag- of avondsessie. In elke sessie staat één hoofdstuk uit het boek centraal. Het is niet nodig het boek aan te schaffen (mag wel, moet niet), we gebruiken steeds een A4tje met citaten en stellingen.

Avondmaalsvieringen in kleine kring

Zoals u in de wegwijzer kunt lezen wordt er ook in het komende seizoen in totaal vier keer een maaltijdviering in kleine kring georganiseerd in het Stiltecentrum.

Deze vieringen zijn vooral bedoeld voor gemeenteleden die de diensten op zondagmorgen niet (meer) kunnen bijwonen.

De eerste maaltijdviering in kleine kring dit seizoen zal zijn op maandag 30 september a.s. Ds. Hillegonda Ploeger gaat voor in deze viering. Op maandag 9 december a.s. wordt deze avondmaalsviering in het Stiltecentrum geleid door ds. Jetty Scheurwater.

De vieringen beginnen om 14.30 uur; na afloop van de viering ontmoeten we elkaar en drinken samen een kopje koffie of thee.

U kunt zich aanmelden bij uw sectiecoördinator en/of pastorale ouderling.

 

De Augustinus academie over de Apocalyps van Johannes

Het kon niet uitblijven: het moeilijkste en volgens sommigen het gevaarlijkste boek van de bijbel, de Apocalyps van Johannes zal dit najaar centraal staan. In beelden en visioenen die over elkaar buitelen, nu eens angstaanjagend met een draak en de Dood op het paard, dan weer lieflijk en troostend schildert Johannes op Patmos ons de eindtijd voor ogen. Geen wonder dat kunstenaars van alle tijden zich geïnspireerd weten door deze visioenen. Het Lam van Gods van Jan van Eyck wordt zelfs als wereldwonder beschouwd. Maar nogal wat christenen zien in de concrete politiek ook allerlei aanwijzingen, wijzen op rampen en vooral op oorlogen. Dikwijls wordt de tegenstander als satan afgeschilderd. Is dat een goede manier om dit boek dat als laatste met enige moeite aan de canon is toegevoegd te begrijpen? Augustinus met zijn Stad Gods zal ook niet ontbreken in het leerhuis: hij bestreed vurig een al te aardse uitleg van de Apocalyps.

Wij gaan een poging wagen met een heel team: ds. Erik van Halsema, drs. Joep Mourits, drs. Hennie Burggraaff en prof.dr. Marcel Poorthuis, hoogleraar interreligieuze dialoog.