Diependaalse Kerk: bijzondere confessionele geluid

5 september 2024

In een ingetogen viering is afscheid genomen van de Diependaalse Kerk. De afgelopen maanden zijn veel emoties gedeeld met elkaar; verdriet, onvermogen, onrechtvaardigheid en misschien wel boosheid. Begrijpelijk. Want het is verdrietig als een wijkgemeente stopt.

Toch koos de wijkkerkenraad deze zondagmorgen voor het thema ‘Hoop’. De wijkgemeente Diependaal stopt, net als andere vierplekken in onze Protestantse gemeente, maar ons geloof verdwijnt daarmee niet. God laat niet los. In lezingen en liederen heeft deze hoop en dit vertrouwen doorgeklonken.

Verlaat het vertrouwde
In de preek verbond ds. Oane Reitsma het verhaal van Abraham (Genesis 12) met de gemeente. Abraham volgde de stem. Verliet zijn vertrouwde plek. Naar het land dat hem gewezen werd, Kanaän. Het land van de belofte. “Als er al een vergelijking is, dan is ieder mensenleven een reis. Mensen laten vertrouwdheden achter zich, soms gedwongen.” Het is verdrietig dat de wijkgemeente als geheel uiteen valt. Dit bijzondere confessionele geluid is er straks niet meer op deze plek. Maar de mensen nemen het mee, op weg naar een nieuw thuis.

Nieuwe mensen
De wijkgemeente heeft bijna 100 jaar haar thuis gehad in dit gebouw. Met hart en ziel hebben mensen zich ingezet voor het gebouw en de gemeenschap. Daar mag de wijkgemeente met dankbaarheid op terug kijken.

Jezus riep de leerlingen op het net aan de andere kant van de boot uit te gooien (Johannes 21). Zij gooiden het letterlijk over een andere boeg. De Diependaalse Kerk deed dat ook. Onder leiding van ds. Gerard Kansen ontstond de missionaire pioniersplek Vitamine G. Nieuwe mensen vonden de weg naar de Diependaalse Kerk. “Zo is het met de kerk in deze tijd. Het lukt niet altijd meer op de oude manier, hoezeer we het ook proberen. Nieuwe generaties maken een nieuwe keuze. Laten we het in de handen van God leggen”, aldus ds. Oane Reitsma.

Rijke historie
Voorzitter Dick van Silfhout sprak zijn dank uit aan allen die zich hebben ingezet voor de Diependaalse Kerk.
Op deze zondag in het bijzonder organist Louis van Oosterom en de techniek onder leiding van Ties van Capelle. De Stichting tot behoud van de Diependaalse Kerk heeft het ruim 28 jaar mogelijk gemaakt dat de wijkgemeente haar thuis vond en vieringen kon houden. Hij sprak zijn dank uit aan de stichting en het onderhoudsteam.

“Het is niet niks als we een wijkgemeente moeten opheffen, een gebouw moeten onttrekken aan de eredienst. We mogen terugkijken op een rijke historie. Er is veel om dankbaar voor te mogen zijn. Diependaal zingt, taste of Christmas, betrokkenheid bij de Roma-kinderen via stichting Laleau en de geboorte van Vitamine G”, aldus voorzitter van de algemene kerkenraad Jan de Leede. “Gods woord gaat door op andere wegen, misschien wel anders dan we gewend waren. Als voorzitter van de algemene kerkenraad zeg ik hier, namens de Protestantse gemeente, we vergeten de Diependalers niet.” Een bijzonder woord van dank was er voor de wijkkerkenraadsleden die na deze zondag hun taak hebben neergelegd. Anja en Ton van Capelle, Ankie Harmsen en Dick van Silfhout.

Bijzondere plekken
Ds. Oane Reitsma heeft stilgestaan bij de bijzondere plekken in de kerk. Alle elementen zijn belangrijk om samen gemeente kunnen zijn. Van preekstoel tot techniekhoek, van orgel tot doopvont en van koffieruimte tot gedachtenishoek. Met mooie woorden zijn het antipendium, de Bijbel, Avondmaalsstel en de brandende kaars bijeengebracht. Ze zijn allemaal belangrijk geweest voor de Eredienst in de Diependaalse Kerk.

Na 99 jaar diensten en vieringen in de Diependaalse Kerk heeft de Protestantse gemeente te Hilversum
zondag 1 september 2024 afscheid genomen van deze vierplek. De toekomst van het gebouw is nog onzeker. Er zullen bijeenkomsten blijven, denk aan de klusmiddagen op de maandag of de samenzangavonden ‘Diependaal zingt’ op de vrijdagavond.

Bron: PgH Website.

 

Andere berichten