Opvang van asielzoekers in Hilversum; wat kunnen wij als kerken betekenen?

23 september 2024

De gemeente Hilversum heeft zich in 2023 voorbereid op asielopvang, nog voor de komst van een spreidingswet en voordat er sprake was van beoogde locaties. Onderdeel hiervan was een zorgvuldige dialoog over asielopvang in Hilversum onder de titel ‘Gesprek met de stad’. Doel van dit proces was om te horen wat er leeft onder inwoners en te zoeken naar kansen, ideeën en zorgen. De resultaten van deze gesprekken zijn samengevat in een boekje dat te leen is bij de diakenen.

Naar aanleiding van de gesprekken is besloten om de aan Hilversum toegewezen 536 asielzoekers niet in een groot asielzoekerscentrum (AZC) op te vangen, maar te kiezen voor kleinschalige opvang op vier locaties. Asielzoekers doen mee in Hilversum vanaf dag één en kunnen werk zoeken en onderwijs volgen. Asielzoekers blijven in Hilversum wonen als ze een verblijfsstatus hebben gekregen.

Dit voorjaar zijn maatschappelijke organisaties, waaronder de kerken, uitgenodigd om mee te denken over het vervolg op de gespreksronde met inwoners. Vanuit onze kerken zijn velen al in het verleden betrokken geweest bij contacten met asielzoekers, destijds in Crailo, of nu in hotel Gooiland. U bent straks weer van harte welkom om mee te doen!

Andere berichten