ZinCafé Hilversum presenteert: Inspirerende Hilversummers

19 augustus 2024

Bibliotheek Hilversum seizoen 2024-2025
Hilversum viert dit jaar zijn 600-jarig bestaan.
Ter gelegenheid hiervan organiseert ZinCafé Hilversum een filmavond en een zestal avonden over Inspirerende Hilversummers. Dit kunnen mensen zijn die voor Hilversum, Nederland en/of wereldwijd van bijzondere betekenis zijn. Mensen uit het verleden, maar ook hedendaagse personen.
Hun drijfveren kunnen een bron van inspiratie voor anderen zijn.
Gasten van ZinCafé Hilversum zijn:

Woensdag 25 september 2024: Herman Pleij, emeritus-hoogleraar historische Nederlandse letterkunde.
Herman Pleij werd in 1943 in Hilversum geboren en groeide op ‘over het spoor’, in een periode waarin het verschil tussen rijk en arm heel duidelijk was. In ZinCafé Hilversum vertelt Pleij over zijn jeugd in het naoorlogse Hilversum, waar hij tegen het decor van een groeiende mediastad de liefde voor taal en literatuur ontdekte. Hij vertelt ook over inspirerende docenten die hem kansen gaven waardoor hij uiteindelijk hoogleraar historische Nederlandse letterkunde kon worden. In 2022 schreef hij een boek over zijn jeugd getiteld Met een scheef oog, tijdsbeelden aan de hand van mijzelf.

Woensdag 23 oktober: Cisca Dresselhuys, journaliste en ex-hoofdredactrice van Opzij.
Cisca Dresselhuys woont sinds 1970 in Hilversum, eerst in Kerkelanden daarna in het centrum.
Op haar 12de wist zij al dat zij journaliste wilde worden. Zij werkte voor Trouw en was vele jaren hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). Voor de bekende rubriek Langs de feministische meetlat interviewde zij maar liefst 175 mannen.
Na haar pensioen bleef Cisca doorwerken tot op de huidige dag. Voor haar een remedie tegen piekeren!  Ze maakte samen met Jan Slagter (omroep MAX) de podcast De Geboden van Slagter en Dresselhuys. Deze serie werd opgenomen in de Grote Kerk in Hilversum.
Cisca is ook interviewster bij het interview- en debatprogramma Hilversum in Gesprek in de Openbare Bibliotheek. Kortom, een Hilversumse vakvrouw met gevoel voor humor.

Woensdag 27 november: Filmavond: Hilversum in zwart wit, 1924-1974.
Deze prachtige, sfeervolle film laat – aan de hand van amateuropnames en fragmenten uit Polygoonjournaals- zien hoe Hilversum zich ontwikkelt in deze periode. De film is een productie van de Hilversum Historische Kring Albertus Perk ter gelegenheid van het 600-jarig jubileum van Hilversum.

 

Woensdag 29 januari 2025: Marijke van Grafhorst, Conceptontwikkelaar en adviseur over vredes-en vluchtelingenwerk
Stadsgenoot Marijke van Grafhorst is betrokken bij Europese netwerken die zich inzetten voor vrede, gerechtigheid en menswaardigheid. Van 2000 tot 2007 was zij voorzitter van het IKV. Daarnaast zet zij zet zij zich in voor gelijke kansen van mensen die (g)een minimuminkomen en weinig kansen op de arbeidsmarkt hebben. Zij is al jaren een warm pleitbezorger van een sterk en onafhankelijk maatschappelijk middenveld. Dit is actueler dan ooit nu de ruimte voor belangen- en ideële organisaties nationaal en internationaal zwaar onder druk staat door politieke en bestuurlijke maatregelen.

 

Woensdag 26 februari: Pieter Hoogenraad over huisarts Joannes Fredericus van Hengel (1811-1892) .
Joannes Fredericus van Hengel (1811-1892) was van 1838 tot 1876 huisarts in Hilversum. Hij zette zich actief in voor de verbetering van de leefomstandigheden van de dorpsbewoners. Van Hengel was auteur van de Geneeskundige plaatsbeschrijving van Gooiland (1875). Daarin beschrijft hij met veel compassie de kommervolle leefomstandigheden van de bevolking van Gooiland die worden bepaald door armoede, drankmisbruik, kindersterfte, ontucht, diefstal en wangedrag. De herinnering aan deze betrokken arts wordt levend gehouden door de plaquette met zijn beeltenis op de gevel van apotheek Van Heemskerck Duker aan de Kerkbrink waar vroeger zijn woning stond.
Pieter Hoogenraad (MA) studeerde rechten in Leiden. Op latere leeftijd studeerde hij geschiedenis waar hij in 2013 cum laude afstudeerde. Sinds zijn pensionering is hij op velerlei historisch gebied actief in zijn woonplaats Hilversum. Hij verzorgt lezingen en excursies en schreef onder meer Zes eeuwen Hilversummers en hun kerken, 1416-2016. Onlangs produceerde hij de film Hilversum in zwart wit, 1924-1974. Als waardering voor zijn activiteiten werd hij ingeschreven in het Gulden Boek van de gemeente Hilversum.

 

Woensdag 26 maart: Joke Reichardt over architect W.M.Dudok
Wie Hilversum zegt, zegt Dudok. Stadsarchitect W.M Dudok (1884-1974) is bepalend geweest voor Hilversum. Woonwijken, scholen en gemeentelijke gebouwen van zijn hand zijn tot op de dag van vandaag nog te zien, waarvan het Raadhuis het stralende hoogtepunt is.
Dudok heeft over de hele wereld architecten geïnspireerd, niet alleen toen maar ook nu nog. Dudok-kenner Joke Reichardt publiceerde in 2024 samen met journalist Peter Veenendaal het boek Inspired by Dudok met een overzicht van 50 gebouwen wereldwijd in Dudokstijl.
Joke is architectuurhistoricus en publiceerde onder meer over Dudok in de Verenigde Staten. Ze is gids bij het Dudok Architectuur Centrum (DAC) en maakte voor het DAC een aantal tentoonstellingen. Onder de naam actuart (https://www.actuart.nl/) publiceert ze artikelen over kunst- en architectuurgeschiedenis.

 

Woensdag 21 mei: Gerben van Voorden, wethouder Zorg en Welzijn.
Gerben van Voorden is sinds 2014 actief in de Hilversumse politiek. Eerst als CDA-raadslid en nu als wethouder. Wat inspireert hem als wethouder om concreet iets te doen tegen bijvoorbeeld eenzaamheid, mentale problemen bij jongeren en de tweedeling in de zorg? En hoe kan de gemeente ervoor zorgen dat meer mensen vrijwilligerswerk gaan doen? Over deze belangrijke onderwerpen gaat Gerben in het ZinCafé nader in gesprek.

 

De avonden van ZinCafé Hilversum zijn van 20.00-22.00 uur in de Bibliotheek Hilversum, ‘s-Gravelandseweg 55, 1217 EH Hilversum.
Na lezing/interview is iedereen van harte uitgenodigd voor een nagesprek.
Entree: €5,- inclusief één consumptie.
Volgt u de hele serie, dan betaalt u op de eerste avond €25,-.

ZinCafé Hilversum is een initiatief van de Protestantse Gemeente Hilversum in samenwerking met de Bibliotheek Hilversum en de Raad van Kerken Hilversum.

Voor meer informatie: Hennie Burggraaff, 06-11 457 235

Andere berichten